Casa Traian Grozăvescu

str. Traian Grozăvescu nr. 8, Lugoj

Traian Grozăvescu s-a născut la Lugoj în 21 noiembrie 1895 și a fost recunoscut la nivel internațional pentru calitățile sale de tenor.

Casa în care a locuit tenorul este amplasată pe strada ce îi poartă numele la numărul 8 în Lugoj. Aceasta face parte dintr-un țesut urban compact cu locuințe cu regim de înălțime parter sau demisol și parter, cu fronturi continue la stradă. Clădirile istorice păstrate sunt caracteristice ca ornamentație începutului de secol al XX -lea. În cvartalul din care face parte imobilul au mai fost inserate de-a lungul timpului clădiri – locuințe caracteristice anilor 1960 – 1970. Strada pe care se află locuința are un caracter liniștit, caracteristic zonelor rezidențiale, spre deosebire de strada paralelă Bucegi, ce este mult mai mult frecventată și are un caracter comercial.

Imobilul are amplasat pe fațada principală o plăcuță comemorativă, ce atestă că în această casă a locuit tenorul Traian Grozăvescu, ce prin glasul său a cucerit un loc de cinste în rândul cântăreților lumii. Fațada principală din prezent a casei este simplu decorată și mai degrabă ritmată prin raportul de plin – gol al ferestrelor, evazări în plan vertical raportat la stradă și existența unor coloane angajate ce împart fațada destul de lungă în patru zone. Prima zonă este dedicată accesului în curte, ce probabil a avut la un moment dat o poartă de lemn – ce nu mai există, iar celelalte zone transmit funcțiunea interioară de locuire.

În plan vertical fațada are o zonă de soclu – corespunzătoare demisolului și un brâu profilat în partea superioară ce separă zona parterului de pod – punctat prin golurile de ventilație ale acestuia. Învelitoarea este din țiglă profilată.