Asociaţia Opus este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit care s-a înfiinţat în anul 2000 la iniţiativa compozitorilor Adina Dumitrescu, Cătălin Crețu, Ana Giurgiu Bondue şi a muzicologului Monica Isăcescu. Printre obiectivele organizaţiei se numără: organizarea de festivaluri, concursuri, work-shop-uri, şcoli de vară, seminarii, schimburi de experienţă şi transfer de know-how, promovarea valorilor culturale româneşti şi a noilor arte, editarea unor publicaţii cu caracter cultural, organizarea de simpozioane, dezbateri, cursuri, participarea la emisiuni de radio-tv, desfăşurarea unor acţiuni promoţionale, de manageriat şi impresariat artistic, crearea de reţele culturale cu organizaţii similare din România şi din Europa.
Cele mai importante activităţi organizate de Asociaţia Opus:
– Festivalul Zilele Lipatti, a adus în atenţia publicului o serie de manifestări inedite:
– Campania “Vino şi cântă!”, ce a constat în amplasarea unor pianine în locuri publice din Bucureşti – Parcul Colţea, AFI Palace Cotroceni şi Centrul Vechi, la dispoziția oricărui trecător.
– la Galeria Aiurart din capitală a avut loc vernisajul Expoziţiei de Fotografii Lipatti between worlds, ce a reunit imagini inedite din arhiva familiei Lipatti, cu sprijinul Şcolii de Poetică Fotografică „Francisc Mraz” și cu participarea compozitorului și artistului multimedia Cătălin Creţu.
– Premiera documentarului Sonată pentru un om singur semnat de Ruxandra Țuchel și Oana Drăgulinescu a fost prezentat în premieră la Cinema City – Afi Palace Cotroceni.
– Împreună cu organizaţia „Home & Hope for Children”, le-am propus copiilor să-l „descopere pe Lipatti”, într-un atelier fotografic inedit, ale cărui rezultate au putut fi văzute la Afi Palace Cotroceni.
– Concurs de muzicologie „Dinu Lipatti”.
– Maratonul de recitaluri găzduite de Ateneul Român susținute de pianiștii Alfredo Perl, Mihai Ritivoiu, Andrei Licareţ, seara culminând cu recitalul celebrului pianist rus Nikolai Lugansky.
– De o relevanță particulară, privind experiența pentru derularea acțiunilor expuse în cererea de față, este derularea Proiectul “Lipatti Restituiri”, finanţat de Ministerul Culturii, în cadrul căruia a fost produs site-ul trilingv http://www.dinulipatti.org, ce se bucură de un număr important de vizualizări atât din România, cât mai ales din Europa de Vest și SUA, devenind un reper datorită informațiilor complete cu privire la activitatea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti. Prin contactul ce se stabilește între admiratorii lui Lipatti din întreaga lume și administratorii site-ului, funcționează ca un real Centru de informare. (1102 vizitatori unici/aprilie 2021)
În același proiect a fost organizată o serie de conferinţe susţinute în România de cercetătorul canadian Mark Ainley, specializat în înregistrările lui Dinu Lipatti, derulate la Colegiul Noua Europă din capitală, la Universitatea Națională de Muzică din București și la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj Napoca.
– Festivalul Innersound, edițiile 2012, 2013, 2014, co-finanțate de AFCN. Conceput ca o alternativă pentru festivalurile de tip convenţional, InnerSound și-a propus ca, într-un timp şi spațiu limitat, să elibereze publicul de prejudecăţile inerente create de delimitarea artificială dintr-o sală de concert sau de spectacol (scenă-public). Într-un spaţiu intim, relaxat şi relaxant, primitor, publicul a putut comunica direct cu artiştii şi a pătruns într-o lume a misterului şi a magiei sonore şi vizuale, ascunse sub masca realităţii (http://www.innersound.ro)
– Spectacolul de teatru-dans „Exil în pământul uitării”, finanţat de Centrul Naţional al Dansului şi prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Avignon, Franţa, în anul 2010.
– Înfiinţarea Ansamblului de muzică nouă „Opus – Art”, cu participări la Festivalul Internaţional “Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi”.
– Organizarea de spectacole multi-media în colaborare cu Universitatea Naţională de muzică din Bucureşti.
– Organizarea Festivalului “Țintea muzicală”, în anii 2013 și 2016, un proiect internațional ce a adus muzica clasică și contemporană în spații neconvenționale.