Casa Tiberiu Brediceanu

str. Victor Vlad Delamarina nr. 4, Lugoj

Tiberiu Brediceanu s-a născut la Lugoj, în vestita familie a Bredicenilor, ce și-au dedicat atât de mult din viața lor pentru întrajutorarea semenilor. Acesta s-a inițiat încă de mic în studiul muzicii, prin intermediul tatălui său, al mamei și al mătușii. A urmat studii juridice la Budapesta, Bratislava, Viena și Roma, dar nu s-a lăsat îndepărtat de pasiunea sa, continuând să cerceteze folclorul românesc (în special din zona Banatului și Ardealului) și să țină numeroase conferințe și comunicări de muzicologie și folclor.

Casa Bredicenilor de la Lugoj este astăzi un muzeu și poate fi vizitată la adresa Victor Vlad Delamarina nr.4. Este amplasată pe o stradă compactă, densă, cu fronturi continue, în general imobile de locuințe, ce variază ca regim de înălțime de la parter la parter și un etaj.

Imobilul are amplasat pe fațada principală mai multe plăcuțe comemorative ale diverșilor membrii ai familiei. În prezent fațada principală a casei este simplu decorată și mai degrabă ritmată prin raportul de plin – gol al ferestrelor prevăzute cu ancadramente simple. Este posibil ca atât decorațiile, cât și dimensiunea ancadramentelor să se fi modificat în timp datorită intervențiilor de renovare. Tâmplăria ferestrelor și a porții de acces în curte nu mai este cea originală, iar în zona inferioară a ferestrelor a fost placat cu cărămidă aparentă, un element nespecific pentru fațada inițială.

Din punct de vedere istoric se păstrează volumul general al casei, regimul de înălțime, modul de raportare la frontul stradal și la stradă, dar s-au pierdut probabil decorații și materiale originale.

 

Referințe:

http://www.musica.coronensis.ro/tiberiu-brediceanu/