Istoricul activităților teatrale este mai îndelungat în orașul Lugoj, existând un teatru vechi încă din anul 1835, amplasat pe actuala stradă Bucegi. Odată cu construirea noului teatru, activitatea acestuia încetează în anul 1898.
Actualul Teatru Traian Grozăvescu este edificat ca Teatru orășenesc (sau comunal) între anii 1899-1900, fiind inaugurat la 1 decembrie 1900. Proiectul teatrului a fost realizat de arhitectul Sandor Laszlo, cu contribuția unor arhitecți și ingineri din cadrul Biroului regal de arhitectură din Lugoj, respectiv Armin Villanyi, Karoly Elek, Mihaly Gombos.
Teatrul este amplasat în cadrul nucleului istoric al Lugojului german, pe malul stâng al râului Timiș, amplasamentul devenind practicabil pentru construcții odată cu realizarea canalului.
Teatrul este compus dintr-o serie de volume distincte adiționate, rezultate în relație cu cerințele funcționale. Din punct de vedere stilistic imobilul se încadrează în curentul neoclasic, volumul accesului beneficiind de o tratare arhitecturală accentuată. În relație cu fațada principală orientată către apă, dezvoltată în baza unei scheme axial-simetrice, pe fundalul fațadei se profilează un fronton accentuat susținut de un portic având în registrul inferior coloane și pilaștri cu capiteluri ionice și la nivelul superior coloane cu capiteluri corintice. Fațadele au o compoziție rațională, fiind divizate în două registre orizontale dintre care registrul inferior, corespunzător nivelului parter, este marcat prin nuturi orizontale mai accentuate în tencuială, comparativ cu registrul superior, care include o modenatură orizontală mult mai fină. Între câmpul fațadelor și atic se distinge o cornișă puternic evazată. Golurile parterului sunt terminate în arce în plic cintru, în timp ce golurile de la partea superioară sunt rectangulare. Tâmplăriile de lemn ale acceselor principale au o configurație elaborată și integrează elemente de feronerie decorativă în zona supraluminilor și în câmpul central al foilor de ușă. Sala de spectacole este un spațiu cu un tratament simplificat, fiind plauzibil ca o parte din ornamentele originale să se fi pierdut în urma operațiilor de reamenajări succesive.
În anul 1934 Teatrul Orășenesc este denumit Teatrul Mihai Eminescu, însă în anul următor, în relație cu amplasarea bustului lui Traian Grozăvescu în vecinătatea teatrului, denumirea se schimbă în denumirea de astăzi. Cunoscutul tenor născut la Lugoj a concertat de numeroase ori în acest teatru.
Deși este un imobil reprezentativ pentru oraș din punct de vedere al patrimoniului construit, teatrul Traian Grozăvescu nu este clasat ca obiectiv de patrimoniu. A fost formulată o propunere de clasare în cadrul Planului Urbanistic General din anul 1999, însă aceasta nu a fost soldată cu clasarea efectivă.
Referințe:
Monica Suciu, Aspecte ale urbanizării Lugojului în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolul al XX-lea, Restituiri Bănățene, Timișoara: Editura Eurostampa, 2014.
Adina Bocicai, SC Arhicons SA, Studiul de fundamentare. Fișe de clasare, Plan Urbanistic General Lugoj, 1999.
Constantin-Tufan Stan, Prima ediţie a Zilei „George Enescu” la Lugoj, Revista MUZICA Nr. 2/2012, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=51677-prima-editie-a-zilei-george-enescu-la-lugoj–muzica–serie-noua-anul-xxiii-nr-2-90
https://lugoj.webnode.ro/l/teatrul-traian-grozavescu/
https://lugojtv.ro/2021/02/istoria-miscarii-teatrale-din-lugoj/