Casa Lucia Cosma

str. Gheorghe Marinescu nr. 5, Timișoara

Soprana și cadrul didactic universitar Lucia Cosma a avut o activitate inedită în orașul Timișoara. Aceasta a fost căsătorită cu avocatul timișorean Aurel Cosma, iar activitatea sa a alternat între ajutorarea ‘orfanilor’ de după Primul Război Mondial, și diverse concerte susținute la Opera Română, după înființare instituției. Aceasta a locuit pentru o perioadă în imobilul aflat astăzi la numărul 5 de pe strada Dr. Gheorghe Marinescu, din cartierul Fabric al orașului. Acest imobil se află astăzi în zona de protecție a monumentului istoric Biserica Millenium.

Casa face parte dintr-un cvartal construit în mare măsură în secolul al XIX-lea, încadrându-se din acest punct de vedere în stilul eclectic. Imobilul este amplasat pe colț – exprimat în volumul arhitectural prin teșirea acestuia, adică tocmai prin absența lui. Regimul de înălțime este demisol, parter și etaj. Fațadele sunt tratate simetric, raportat la colțul teșit și sunt împărțite în trei registre orizontale și două registre verticale (pe fațadele nord și vest).

Decorațiile și ancadramentele ferestrelor sunt de factură clasicistă (baluștrii, capiteluri), dar și de influență barocă (arcele frânte de deasupra golurilor din zona parterului). Registrele verticale ale fațadelor sunt marcate prin prezența unor pilaștrii cu baza la nivelul parterului și cu un capitel ce pare a susține cornișa prevăzută cu console, decorate cu motive vegetale. Din punct de vedere al decorațiilor parterul este mult mai elaborat decât zona etajului. Tâmplăria este cea originală din lemn, cu rama decorată cu motive geometrice.

Starea de conservare a construcției este precară. Intervențiile principale s-au realizat la învelitoare prin înlocuirea țiglei ceramice.

 

Referințe:

Revista Muzica nr.1-2/2015 p.175 – 188