Casa György Kurtág

str. Xenopol nr. 19, Lugoj

György Kurtág, str. Xenopol nr. 19 – casa adolescenței

Imobilul în care și-a petrecut adolescența compozitorul evreu de origine maghiară György Kurtág, înainte de plecarea din orașul natal, este localizat în orașul Lugoj, pe strada Xenopol, în proximitatea zonei centrale. Este cunoscut faptul că după anul 1940 György Kurtág începe studiile la conservatorul din Timișoara, unde studiază pianul cu Magda Kardos și armonia și contrapunctul cu Max Eisikovits, urmând apoi din anul 1945 studiile la Academia de Muzică din Budapesta.

Imobilul este amplasat în estul zonei centrale a Lugojului german, între nucleul istoric și linia de cale ferată. Țesutul urban în care se încadrează este constituit în mod predominant de locuințe individuale cu regim de înălțime parter și fronturi predominant continue. Majoritatea construcțiilor din vecinătate se înscriu în tipicul unor locuințe sub-urbane de la finalul secolului XIX și începutul secolului XX. Planul tipic al construcțiilor este reprezentat de un plan în forma literei L, având latura scurtă orientată către stradă și latura lungă dezvoltată în adâncimea lotului.

Imobilul în care a locuit tânărul György Kurtág este o locuință simplă cu caracter sub-urban, cu regim de înălțime subsol și parter. Imobilul nu se înscrie în specificul de front continuu al vecinătăților, fiind retras pe ambele laturi față de vecinătăți, accesul în curte fiind realizat pe latura de sud-est. Accesul în imobil este ascuns vederii de la stradă, făcându-se din curte, în relație cu încăperile cu rol serviciu. Către stradă sunt orientate camerele principale de locuit.

Fațada are o compoziție simetrică, având în zona centrală un rezalit care subliniază simetria. Fiecare segment al fațadei include câte două ferestre grupate și unificate printr-un ancadrament drept simplu și un solbanc comun. Fațada păstrează intactă tâmplăria istorică, respectiv ferestrele duble de lemn cu două canate și șprosuri verticale și oblice. Fațada indică o operație recentă de renovare, în urma căreia soclul a fost placat cu piatră și câmpul fațadei a fost cel mai probabil acoperit cu polistiren, pierzându-se posibil detalii istorice valoroase.

Din păcate imobilul nu conține nici un indiciu despre relația cu viața compozitorului György Kurtág.

 

Referințe:

Amalia Szűcs Blănaru PhD, Max Eisikovits, György Kurtág, György Ligeti – trei compozitori din România. Symbolon Volume XIX. Special Number. Music

https://www.emb.hu/en/composers/Kurtag_Gyorgy