Casa Filaret Barbu

str. Filaret Barbu nr. 6, Lugoj

Filaret Barbu s-a născut în 1903 la Lugoj și a fost un apreciat compozitor român de operetă. A urmat cursurile secundare la Lugoj și Caransebeș, iar observatorul la Viena, unde a studiat vioara și contrapunctul. Acesta a fost profesor de muzică la liceul Coriolan Brediceanu și dirijor al corului Ion Vidu.

Casa în care a locuit Filaret Barbu se află la numărul 6 pe strada Filaret Barbu din Lugoj, pe latura de vest a parcului din spatele primăriei. Aceasta este o locuință amplasată pe colț, cu o planimetrie în formă de L. Amplasamentul a fost particularizat prin teșirea colțului și punctarea acestuia cu o nișă oarbă. Accesul în locuință se făcea pe ambele laturi, având în vedere ancadramentul mult mai amplu al ultimului gol de pe fațada sud-vestică, dar în prezent a rămas unul singur pe fațada lungă.

Fațadele sunt foarte elaborate în relație cu contextul construit, indicând o intervenție de reconfigurare plastică a fațadei la finalul secolului XIX, prin adiționarea elementelor actuale. Acest fapt este explicit prin lipsa de corelare dintre cornișă și prelucrarea registrului superior a fațadei, precum și prin lipsa de calibrare a scării ornamentelor în raport cu dimensiunile și proporțiile fațadei. Fațadele sunt placate cu cărămidă aparentă și au un număr de opt goluri pe fațada lungă dinspre nord și trei pe fațada scurtă dinspre sud-vest. Fiecare dintre goluri, inclusiv fereastra oarbă de pe colț, sunt bogat ornamentate, având ancadramente puternic profilate și un antablament punctat de volute, frunzele de acant și capete de putti. Întregul ancadrament este de influență barocă. Tâmplăria de lemn este cea istorică, cuprinzând  bandouri sculptate.

 

Referințe:

https://lugoj.webnode.ro/filaret-barbu/