Ștefan Costache

manager de proiect

Născut la Brăila în 7 martie 1976, Ștefan Costache a urmat cursurile Liceului de Artă „Hariclea Darclée”, absolvind Universitatea Națională de Muzică din București – specializarea „Pedagogie muzicală” și, ulterior, cursurile de master ale instituției cu profilul „Educaţie muzicală contemporană”.

Din 1999 este jurnalist Radio România și se ocupă de tot ce înseamnă muzică clasică la zi. Şi, deşi peste 20 de ani pot părea destui, se gândeşte mereu la ceea ce seniori precum Neville Marriner, Herbert Blomstedt ori Zubin Mehta continuă să ne atragă atenţia: că e ceva în Bach, Schumann, Enescu ori Şostakovici care te acaparează cu cât priveşti mai atent încercând să înţelegi, că e ceva despre tine şi despre fiecare dintre noi cu care suntem parcă familiari, deşi ştim că doar acei artişti ne-au putut arăta un soi de oglindă a adevărului în care te poţi privi mai sincer decât oriunde. Este o experienţă la fel de irezistibilă ca cea de a ajunge în inima Zonei din „Călăuza” lui Tarkovski.

Crede că muzica este o operă deschisă și că orice proiect reușit deschide noi perspective. Cea mai recentă revelație : cea a lui Mihail Jora (1891-1971), ctitorul-Sisif : compozitorul, mentorul, dirijorul, academicianul, criticul muzical, părintele muzical al Radiodifuziunii Române îți atrage atenția, azi mai mult decât atunci, că timpul apropie doar dacă te poți bate pentru fiecare secundă din adevărul lui.

A semnat articole în volumele „Lipatti în imagini”, realizare bilingvă română-engleză apărută la Editura ICR (coautor împreună cu Monica Isăcescu, Orlando Murrin – Marea Britanie și Mark Ainley – Canada), „Ghidul de bune practici muzicale”, manual alternativ de educaţie muzicală pentru clasele V-VIII reunind 40 de lecţii. Pentru uzul „Genesis Collegiate” din Bucureşti – 2018, „Dinu Lipatti – Scrisori”, vol. I şi II, apărute în martie 2017 la Editura Grafoart – îngrijite împreună cu Monica Isăcescu, articole și interviuri publicate de „Observator cultural”, „Actualitatea Muzicală”, Revista Festivalului „Enescu”, „Liternet”. A participat cu comunicări, la invitaţia acad. Dan Hăulică în cadrul colocviilor de la Putna, organizate de Fundaţia „Credinţă şi Creaţie” – în 2012 şi 2013.

A primit Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din România pe anul 2010 pentru festivalul „Zilele Lipatti”, câştigat împreună cu Monica Isăcescu și Premiul „Iosif Sava” acordat în anul 2001 de postul Radio România Cultural echipei „Actualităţi muzicale” din Redacția Muzicală Radio, pentru emisiunea săptămânală „Tentaţii muzicale”.