Constantin Tufan Stan

muzicolog

Născut la Bocşa Montană, jud. Caraş-Severin, în 13.02.1957, Constantin-Tufan Stan este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Coordonator de colecție (Ecce musica) la Editura Eurostampa Timișoara, este redactor-șef adjunct al periodicului Cercetări și studii. Etnomuzicologie, bizantinologie și etnologie, editat de Asociația pentru Cultura Bănățeană, Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest Timișoara. Doctor în muzicologie al Academiei de Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Constantin-T. Stan este doctorand în istorie și membru al Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” al Universității din Oradea. Este Cetăţean de Onoare al comunei Belinţ, jud. Timiş, „pentru elaborarea cărţilor Rapsodia din Belinţ şi Corul din Chizătău, prin care a dus faima mişcării corale din comuna noastră în toată ţara şi peste hotarele ei” (2006), și al orașului natal, „pentru merite deosebite în creşterea prestigiului şi renumelui oraşului Bocşa” (2009).

Începând cu anul 2005 a participat constant la edițiile Simpozionului Internațional de Muzicologie „George Enescu” din Capitală. Este organizatorul Concursului Internațional de Canto „Tiberiu Brediceanu” din Lugoj. A obținut următoarele premii și distincții: Premiul pentru istoriografie al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 2009; Diploma și Trofeul de Excelență „pentru contribuția adusă la dezvoltarea municipiului Lugoj în domeniul Cultură; Premiul „Pro Cultura Timisiensis 2018” „pentru merite deosebite în promovarea culturii în județul Timiș”.

Volume de autor: Rapsodia din Belinţ, Marineasa, Timişoara, 2003; Zeno Vancea. Etape biografice şi împliniri muzicale, Tim, Reşiţa, 2007; György Kurtág. Reîntoarcerea la matricea spirituală, MediaMusica, Cluj-Napoca, 2009; Vasile Ijac – părintele simfonismului bănăţean, Eurostampa, Timişoara, 2013; Ioan Vidu. Doinitorul Marii Uniri, Eurostampa, Timișoara; Banat. Miscellanea musicologica, Eurostampa, Timișoara, 2018; George Enescu. Consonanțe bănățene, Ediția a II-a, Eurostampa, Timișoara, 2018; Eternul feminin. Particularități stilistice în creația vocală a lui Nicolae Coman, Eurostampa, Timișoara, 2019.