Imobilul în care va funcționa începând cu anul 1908 „Școala orășenească de muzică”, administrată direct de primărie, este localizat în strada Emanoil Ungureanu la numărul 1. Înființarea acestei școli vine în continuarea unei bogate tradiții culturale și în particular muzicale a orașului, existând anterior școli particulare, cluburi cu profil muzical și diverse asociații corale ale diverselor comunități etnice. Conservatorul comunal fusese înființat cu un an în urmă, în 1907, și ocupase anterior două săli de clasă într-un imobil cu funcțiunea de locuință din strada Palanca. Mobilierul specific necesar fusese preluat din cadrul școlii particulare de muzică a lui Rudolf Karrasz, care devine angajat în cadrul școlii. În perioada 1940-1945 predă ca profesor în cadrul conservatorului compozitorul Zeno Vancea, personalitate complexă și marcantă. În aceeași perioadă studiază aici viitorul compozitor György Kurtág.
Imobilul pe care îl va ocupa școala de muzică începând cu anul 1908 face parte din fostul claustru al mănăstirii franciscanilor, care funcționase în relație cu Biserica Franciscană din actuala Piața Libertății. Biserica Franciscană a Bosniacilor Superiori, construită între anii 1733-1736, este demolată în anul 1911, pe locul ei fiind ridicată între anii 1911-1912 clădirea Băncii de Credit după un proiect al arhitectului László Székely. Claustrul mănăstirii franciscanilor este construit în anul 1740, fiind configurat asemenea unei incinte în forma literei U, fațada sudică a bisericii participând la delimitarea curții. Complexul de clădiri va servi un timp și ordinului iezuit, iar din anul 1788, prin dispoziția împăratului Iosif al II-lea, construcțiile sunt atribuite ordinului piarist. Strada unde sunt amplasate mănăstirea și gimnaziul piarist va purta în secolele XVIII și XIX denumirea de Strada Piariștilor (Germ. Piaristen Gasse). La începutul secolului XX vechea mănăstire devine neîncăpătoare pentru numărul tot mai ridicat de elevi ai gimnaziului piarist, astfel încât se decide înființarea unui complex piarist de proporții ample iar fostul ansamblu al mănăstirii franciscane trece în proprietatea primăriei, care va transfera aici școala de muzică comunală recent înființată. După anul 1918 instituția este denumită Conservator, după modelul școlilor din marile orașe și începe un proces de transformări administrative. În prezent în imobil funcționează Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Școala de Arte și Ansamblul Profesionist Banatul.
Imobilul, din punct de vedere al regimului de protecție al patrimoniului, este clasat în Lista Monumentelor Istorice din anul 2015 ca imobil individual având codul TM-II-m-A-06172, dar este de asemenea inclus în situl urban Cartierul „Cetatea Timișoara”, având cod TM-II-s-A-06095.
Construcția păstrează o aparență frustă, în corelare atât cu vechimea ei, fiind una dintre cele mai vechi clădiri din cartierul istoric Cetate, cât și cu funcțiunea inițială de mănăstire. Regimul de înălțime este de parter cu un etaj, fațada fiind integrată în frontul continuu al cvartalului. Fațada este simplă, ritmată doar de prezența golurilor celor șapte travei. Accesul în imobil, realizat printr-o ușă de lemn dublă, corespunde traveii centrale și este excavat față de fila exterioară a fațadei. Ferestrele sunt din tâmplărie de lemn conformă cu tipicul istoric, având ferestre duble cu două cercevele. În cadrul câmpului plat al fațadei, singurele elemente reliefate sunt chenarele profilate cu profil simplu care bordează golurile. Corpul de la stradă este acoperit cu o șarpantă de lemn în două ape, acoperită cu țiglă solz. Imobilul a făcut recent obiectul unei operații de restaurare.
Referințe:
Amalia Szűcs Blănaru PhD, Max Eisikovits, György Kurtág, György Ligeti – trei compozitori din România. Symbolon Volume XIX. Special Number. Music
Nicolae Ilieșiu, Timișoara. Monografie istorică, Timișoara: Editura Planetarium, 2012
Dan N. Buruleanu, Florin Medeleț. Timișoara. Povestea orașelor sale, Timișoara: Editura Solness
Mihai Opriș, Cvartal 25, Cartarea monumentelor istorice din situl urban „Cetatea Timişoara”
https://adevarul.ro/stiri-locale/timisoara/istoria-primei-scoli-de-muzica-din-timisoara-1811966.html