În 1 septembrie 1929 a avut loc la Lugoj Congresul Dirijorilor Bănățeni, convocat de comitetul de conducere al Asociației Corurilor și Fanfarelor Române din Banat. La acel congres au participat Ion Vidu, Filaret Barbu, Ion Cucu – Bănățeanu etc. Participanții și-au exprimat speranța pentru fondarea unui Conservator la Lugoj, care să funcționeze sub administrarea primăriei. Din 1 ianuarie 1932, Conservatorul de muzică a devenit Comunal prin decizia comisiei interimare a orașului Lugoj. În cadrul acestei instituții au predat și au activat nume răsunătoare ale muzicii bănățene, naționale, dar chiar și internaționale. În prezent Conservatorul de muzică este cunoscut sub numele de Școala de Arte Remus Tașcău amplasat la numărul 21 pe strada Bucegi.
Strada Bucegi este una dintre arterele circulate ale Lugojului, cu clădiri ce variază în ceea ce privește regimul de înălțime (parter sau parter și un etaj), perioada istorică în care au fost construite, dar o caracteristică a fiecărei clădiri este păstrarea frontului stradal. Prin urmare, strada are un caracter compact, dens, cu loturi la stradă ce au dimensiuni apropiate.
Fostul Conservator din Lugoj și-a păstrat de-a lungul timpului caracteristicile arhitecturale, cel puțin în ceea ce privește fațada principală dinspre stradă. Analizând fotografii istorice se observă că modificarea cea mai importantă, dar reversibilă, a fost schimbarea tâmplăriilor istorice cu tâmplării noi. Totodată poarta de acces pare a fi fost înlocuită.
Fațada are o compoziție simetrică, raportat la axul accesului în incinta clădirii, într-un stil eclectic cu influențe clasiciste, specific construcțiilor de final de secol al XIX – lea și început de secol XX. Pot fi identificate trei registre orizontale și șapte registre verticale identice (definite de pilaștrii), excepție făcând doar zona accesului. Primul registru orizontal este compus din zona soclului și a primului rând de ferestre dreptunghiulare, dar cu ancadramente proeminente, mai mari decât golul propriu-zis, ce în partea superioară se încheie cu un arc în plin cintru. Decorațiile în zona parterului sunt simple, geometrice, amplasate deasupra golurilor ferestrelor și deasupra porții de acces.
Între primul registru și cel de-al doilea, materializat în zona etajului, există un profil dreptunghiular. Nivelul etajului este mult mai puternic decorat datorită ancadramentelor ferestrelor și pilaștrilor cu capitel de influență clasicistă – ionică și cu ghirlande de flori. Fiecare fereastră este încadrată de doi pilaștrii mai mici, stânga, dreapta cu capitel cu motive florale, dar fără bază, ce sprijină compozițional în partea superioară din nou un arc în plin cintru. În interiorul suprafeței determinate de arc sunt profilaturi și decorații tot cu modele vegetale și florale simple. Traveea ce conține poarta este decorată distinct raportat la traveile stânga – dreapta printr-o dublare a pilaștrilor mici.
Pilaștrii sprijină tot din punct de vedere al compoziției fațadei,o arhitravă ce marchează cel de-al treilea registru orizontal, ce poate fi asimilat cu zona podului. Golurile de ventilație ale acestuia sunt rotunde și subliniate ca prezență prin decorații vegetale. Deasupra este cornișa bogat ornamentată. Acoperișul are o pantă mică și este aproape imperceptibil de la nivelul străzii.
Referințe:
https://ziarulactualitatea.ro/conservatorul-de-muzica-din-lugoj/