Castelul Nakó sau conacul Nakó a fost construit în anul 1864, de către contele Kálmán Nakó în stil neoclasic, cu influențe medievale – conform planurilor lui Miklós Ybl. Nakó este de fapt maghiarizarea numelui Nacu, asociată unei familii de aromâni veniți din Grecia și stabiliți în Banat. Frații Nacu, Hristu și Chiril, o familie vestită, au trecut la catolicism și s-au maghiarizat devenind Nakó, Kristóf și Cziril. Aceștia au cumpărat terenul printr-o licitație în 1781, iar în 1864 au început construcția castelului. Conacul era înconjurat de un parc imens cu specii de arbori rare.
Conacul este o clădire impresionantă de dimensiuni considerabile, considerat a avea peste 90 de încăperi. Elementul simbol este turnul de inspirație medievală, ce probabil i-a adus și renumele de castel. Acesta are un regim de înălțime preponderent de demisol și parter, iar accesul în conac se face în prezent de pe latura vestică, la nivelul terenului și apoi printr-o scară impunătoare se ajunge în zona de parter. Nivelul demisolului este organizat în jurul unui coridor liniar dintr-o parte în cealaltă a clădirii, iar parterul păstrează parțial această împărțire, cu excepția prezenței sălii principale din zona mediană a partiului.
Acesta este clasat în lista monumentelor istorice la numărul 282, cod LMI TM-II-m-A-06287, conacul Nakó, pe strada Republicii numărul 14, astăzi în centrul localității. În momentul de maximă glorie, în conac exista o bibliotecă de 5000 de volume, picturi, statui, porțelanuri rare și scrisori de la Franz Liszt și Richard Wagner. Din păcate o bună parte din aceste valori au dispărut imediat după Primul Război Mondial. Clădirea a avut diverse funcțiuni de-a lungul timpului de la școală agricolă la școală de tractoriști, discotecă și club de calculatoare.
Mai târziu conacul a primit funcțiunea de Casă de cultură și muzeu al orașului în care este organizată și expoziția memorială Bela Bartok. Aceasta conține fotografii și documente originale privind viața și activitatea compozitorului Béla Bártok (1881 – 1945), născut în acest oraș. Acesta de-a lungul activității sale a realizat o impresionantă colecție de melodii populare românești și studii de specialitate.
Conacul a trecut prin mai multe lucrări de reabilitare și modificări datorate diverselor funcțiuni pe care le-a avut și care din păcate au dus la pierderea unor straturi și materialități istorice.
Referințe:
http://www.monumenteuitate.org/ro/monument/9/Sannicolau-Mare-Nako