Vioara lui George Enescu răsună în casa familiei dr. Aurel și Lucia Cosma
Serată muzicală într-o casă din Fabric:
Vioara lui George Enescu răsună în casa familiei dr. Aurel și Lucia Cosma
După decesul primei sale soții, Irma Stupa, avocatul și politicianul Partenie Cosma, director al Băncii Albina din Sibiu, s-a recăsătorit, în 7 iunie 1874, cu Maria Roman. Era fiica din a doua căsătorie a lui Daniil, fratele primului Mitropolit al Ardealului, Miron Romanul. Partenie și Maria au avut patru copii: Lucia-Minodora, Hortensia, Romulus, Remus.
Lucia-Minodora s-a căsătorit cu Aurel Cosma, un tânăr avocat din Timișoara, fiu al lui Damaschin și al soției sale care provenea din celebrele familii Mocioni și Vukovici. Rămasă văduvă, mama nu și-a permis să-l trimită pe Aurel la studii în străinătate, însă băiatul a fost înfiat de unchiul său, Aurel Cosma, viitorul prefect de Timiș-Torontal, care l-a susținut financiar pentru a urma cursurile Facultății de Drept de la Budapesta. După absolvire, tânărul și-a îndeplinit stagiul militar în Unitatea Militară Artilerie din Sibiu, unde a cunoscut-o pe Lucia.
Soții Cosma s-au stabilit în Timișoara, în cartierul Fabric. În „Fondul familiei dr. Aurel Cosma”, Arhiva Națională, Filiala Timișoara, Timiș, am găsit „Qinta oficioasă act adițional 270.” care arată că Lucia era o persoană credincioasă: actul consemnează plata „pe viață pentru scaunul nr. 3, în partea dreaptă a bisericii din Fabric”, epitrop Siladie Constantin Istvănescu, la 14 aprilie 1915.
Lucia Cosma a fost o soprană cunoscută publicului meloman din Timișoara, dar și din străinătate. A cântat pe scenele din Austria, Anglia, Italia. Era nu numai de o frumusețe extraordinară – chipul i-a apărut pe cărțile poștale ale vremii, iar jurnalele o considerau cea mai frumoasă și elegantă doamnă din Sibiu –, ci și cultă, vorbind șase limbi străine.
Între anii 1921 și 1943, George Enescu a concertat în Timișoara de douăsprezece ori (1921, 1922, 1923, 1925, 1927, 1929, 1931, 1936, 1937, 1938, 1942 și 1943). Evenimentele au fost consemnate în presa vremii: Temeswarer Zeitung, Nădejdea, Temesvari Hirlap, Banater Zeitung, Vointa Banatului, Orai Ujsag, Magyar Neplap, Deli Hirlap, Fruncea, Vestul, Dacia. În 25 mai 1921, după primul concert, Temeswarer Zeitung scria: „De ani de zile de când ne-au vizitat cei mai mari artiști, n-am mai ascultat un asemenea violonist ca George Enescu, care ieri seară, în Sala mare a Cazinoului Militar, i-a condus pe ascultători săi până la extaz prin arta sa deosebită.”
Cu ocazia unuia dintre concertele sale de la Timișoara, George Enescu a fost invitat de soții Cosma în casa lor de pe strada Gheorghe Marinescu nr. 5, fostă Miron Romanul. Nici despre această vizită, nici despre data la care a avut loc nu se găsesc referiri detaliate. Cercetând documentele din Arhiva Națională, Filiala Timișoara, am constatat că Enescu nu putea fi oaspetele familiei Cosma în 1931, cum s-a crezut (distins cu titlul de Cetățean de onoare al orașului Timișoara, Enescu a oferit, în semn de mulțumire, trei concerte, în 25-27 noiembrie). Cum Lucia și Aurel au divorțat în 1925, iar doctorul Cosma decedase în 31 iulie 1931, credem că această vizită ar fi putut avea loc în 1921, în 1922 sau în 1923.
Luciana Ianculescu
Timișoara